I slutet på 1990-talet startades en förening i Tungelsta. Visionen? Att ta tillvara på den anrika historia av trädgårdsnäring som funnits i Tungelsta med omnejd. Anledningen att man gjorde det just då var att den började försvinna, och att man ville få projektet gjort innan det var för sent.
År 2002 skedde en invigning av Tungelsta Trädgårdspark och föreningens växthus. Byggnationen skedde helt av gamla delar, med det mesta från 1950-talet. Innan projektet stod klart hade 860 ideella arbetstimmar från eldsjälar lagts ned. Sexton år senare är trädgårdsparken och västhus mycket välbesökta delar av museet.
Ett större bygge skedde dock 2004, när Torkladan började föras upp. Inför projektet hade man samlat ihop över en kvarts miljon kronor med hjälp av privatpersoner, föreningar och lokala företag. Dessutom tillkom 72 000 kronor i form av kontantbidrag. År 2006 invigdes bottenvåningen, efter att 3 270 ideella arbetstimmar hade lagts ned.
År 2008 fortsatte byggandet. Den här gången var det dags att färdigställa ovanvåningen, som är själva museet. Det här skedde till en kostnad av 145 000 kronor och 950 ideella arbetstimmar. Tungelsta Trädgårdsmuseum var nu redo att ta tillvara på den anrika trädgårdsnäringen i regionen.
Parken
Ansvariga för parken idag är Haninge kommuns parkavdelning. Den som åker hit under vissa delar av året kan säkerligen skymta häcksaxar, sekatörer och andra redskap som kommunens anställda arbetar med. Nog för att muséet och parken ska visa på historia – men de anställda jobbar troligtvis med betydligt mer moderna trädgårdsredskap än vad man gjorde förut.
Hit kan man även gå för att hitta inspiration inför egna trädgårdsäventyr. Något som kryddar miljön i området är Rocklösaån, som på ett naturligt sätt har integrerats med parken. Delvis omkring ån har man planterat avenbokshäckar i strama rader. I ytorna mellan häckarna finns fina planteringsytor med en stor mångfald av växter.
Engagera dig
För dig som bor i Tungelsta och är intresserad av botanik finns det goda möjligheter att engagera sig i föreningen. Till exempel välkomnar man intresserade som vill hjälpa till med inredningen av Växthuset och Torkladan. Kanske kan du göra gedigna konsumentundersökningar för att höja kvaliteten på interiören?
Man välkomnar också personer som till exempel vill katalogisera samlade objekt, dokumentera föremål och miljöer samt delta i den fortsatta utformningen av trädgårdsparken. För den som är intresserad av botanik kan det mycket väl vara ett ideellt jobb som passar bra.